Worstenbroodjes

Ingrediënten

Voor het deeg


  • 500 gram bloem
  • 9 gram zout
  • 10 gram basterdsuiker
  • 125 gram roomboter (op kamertemperatuur)
  • 250 ml melk
  • 10 gram gedroogde gist
  • 1 eiwit voor het bestrijken van de naden
  • 1 eigeel voor het bestrijken van de bovenkant


Voor de vulling


  • 600 gram half om half gehakt
  • 50 gram paneermeel
  • 1 ei
  • 25 ml melk
  • Flink wat zout
  • Versgemalen peper
  • 1 eetl. mosterd
  • 1 eetl. sambal


Instructies

Meng de bloem, het zout en de suiker met elkaar. Verwarm in een steelpannetje de boter, melk en het gist, totdat de boter is gesmolten. Doe dit in de kom bij het bloem.


Kneed dit in de keukenmachine tot een mooi deeg. Kneed dit ook nog even goed na met de hand. Verdeel het deeg in porties van ongeveer 80 gram voor grote worstenbroodjes en 40 gram voor middelgrote worstenbroodjes. Bedek de bolletjes met plastic folie en laat het deeg 30 min. rusten.


In een andere kom meng je het gehakt, paneermeel, ei, melk, mosterd en sambal en naar smaak peper & zout. Verdeel ook dit in porties van ongeveer 80 gram voor grote worstenbroodjes en 40 gram voor middelgrote worstenbroodjes. en rol hier worstjes van. Laat dit minimaal 20 min opstijven in de vriezer.


Verwarm de oven voor op 200 gram op boven- en onderwarmte.


Rol de bolletjes deeg ovaal uit. Hierop leg je de worstjes uit de vriezer en bestrijk je de naden met het losgeklopte ei. Vouw het deeg over de uiteinde van de worstjes en rol daarna in de breedte. Druk de naden waar nodig nog even goed aan.


Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de broodjes erop met de naad onder. Bestrijk de bovenkant met het eigeel en laat de broodjes nog 45 min narijzen onder een theedoek. 


Bak de worstenbroodjes in ongeveer 20 min. goudbruin.