Traditionele pitabroodjes

Ingrediënten

  • 1 cup heet (niet kokend) water
  • 2 theel. Gist 
  • 2,5 – 3 cups bloem
  • 2 theel. Zout 
  • 1 eetl. Olijfolie



Instructies

Mix het water met het gist in een grote kom en laat het 5 min. staan tot het gist is opgelost. 


Voeg 2,5 cup bloem toe samen met het zout en de olijfolie en mix goed door elkaar. Voeg meer bloem toe als het deeg aan je handen blijft plakken. Probeer zo min mogelijk bloem toe te voegen, hoe minder hoe beter. 


Maak een bol van het deeg en vet een schone kom in met een beetje olie. Draai de bol, zodat de bol bedekt is met olie. Bedenk de kom met een schone theedoek of plastic folie en laat het 1 uur rijzen (tot het in volume is verdubbeld). Na het rijzen kun je het deeg verdelen en eventueel voor een later moment bewaren (max een week). 


Druk voorzichtig de lucht uit het deeg en leg het op een licht bestrooid aanrecht. Verdeel in 8 porties en draai dit in bollen. 


Rol het deeg uit met een deegroller en laat het nog even rusten op een plank. 


Smeer een gietijzeren pan in met zo min mogelijk olie. Laat dit goed heet worden. Leg de pita in de pan en bak 30 seconden tot er kleine luchtbelletjes vormen. Draai de pita om en bak 1-2 minuten tot deze opblaast. Daarna draai je hem weer om en bak je hem nog eens 1-2 minuten. 


Leg de pita’s na het bakken onder een schone theedoek om ze vers te houden.