Focaccia's met Rozemarijn, Zeezout & Knoflook

Ingrediënten

  • 300 gram (super)bloem
  • 7 gram gedroogde gist
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 200 ml lauwwarm water
  • 2/3 takjes verse rozemarijn
  • Grof zeezout
  • 0,5-1 teen knoflook
  • 1,5-2 eetlepels olijfolie (extra)

Instructies

Doe de suiker, de gist en het warme water in een schaaltje en meng dit goed door elkaar. Laat het ongeveer 5 minuten staan tot het begint te schuimen.


Meng de bloem, het zout, de olijfolie en het gistmengsel in een ruime kom. Meng dit met een staande mixer (stand 6) 10-15 min en kneed vervolgens nog even goed na en maak een bol van het deeg. Sprenkel wat olijfolie in de kom en doe de bol deeg daar weer in. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg 1 uur rijzen.


Hak de rozemarijn en de knoflook fijn op een plank. Doe hier wat grof zeezout bij en hak dit door elkaar fijn, alsof je een soort pasta maakt. Doe in een klein kommetje 1 tot 1,5 eetlepel olijfolie en voeg de kruidenpasta hierbij. Zo kunnen de smaken goed intrekken.


Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Bekleed een bakplaat met bakpapier.


Verdeel het deeg in 3 gelijke stukken. Maak hier een bol van en druk dit plat met je handen. Leg ze op de bakplaat. Leg hier een schone theedoek overheen en laat het deeg nog 20 min rusten.


Druk kuiltjes in het deeg en verdeel het kruidenmengsel over de deegbollen. Zorg dat het goed bedekt is met wat olijfolie.


Bak de focaccia's in 15-18 min af. Wanneer je ze iets korter bakt en volledig laat afkoelen, kun je ze goed bewaren in de koelkast (luchtdicht, 2 dagen houdbaar)/vriezer (luchtdicht, 3 maanden houdbaar) om ze later verder af te bakken.


Lekker met verse kruidenboter!