Beef Wellington
Ingrediënten
- 350 gram diamanthaas
- 200 gram risotto paddenstoelen mix
(incl. tijm) - 1 rol vers bladerdeeg
- 4 plakken parmaham (of Jamon Curado)
- Grof zeezout
Instructies
De diamanthaas strak oprollen in vershoudfolie, de dag ervoor.
Diamanthaas kort dichtschroeien aan alle kanten in een beetje olijfolie. Laat helemaal afkoelen.
Paddenstoelen fijnmalen in hakmolentje. Olijfolie in een pan verwarmen en daarin de paddenstoelen aanbakken met een takje tijm en wat peper. Wanneer de paddenstoelen vocht beginnen los te laten, zet je het vuur hoog en bak je ze nog zo’n 10 min. Tot al het vocht er uit is. Laat ook volledig afkoelen.
Vervolgens leg je een laag vershoudfolie op het aanrecht en leg je daarop de plakken parmaham. Hierop smeer je de duxelle uit en leg je daarop het vlees. Kruid met nog wat peper. Dan rol je alles extra strak op in de vershoudfolie en leg je hem nog minstens een uur in de koelkast. Zorg dat je goed de uiteindes strak rolt. Deze knip je er later af dus het maakt niet uit als hier wat ham tussen komt te zitten.
Leg weer een nieuwe laag vershoudfolie op het aanrecht en leg hierop het bladerdeeg. Meet uit hoeveel je ongeveer nodig hebt voor de diamanthaas. Vouw het bladerdeeg in de lengte over de diamanthaas en snijd het bladerdeeg waar de lagen elkaar kruisen, zodat je niet te veel bladerdeeg hebt. Het mag iets overlappen. De uiteinden van het bladerdeeg smeer je in met eigeel met een beetje water, De zijkanten knijp je bij elkaar in puntjes. Daarna rol je alles strak op in vershoudfolie. Rol dit weer goed op het aanrecht. Vervolgens nog minimaal 30 min in de koelkast.
Oven voorverwarmen op stand Jordy op 200 graden. Stel de vlees thermometer in op 42 graden. Knip de uiteinden van de Beef Wellington los en kijk of deze uiteinden nog steeds goed dicht zijn. Zo niet, kun je het nog even aandrukken met je vingers. Leg de Beef Wellington op een ovenrooster en smeer dit in met de rest van het eigeel. Je kunt met de achterkant van het mes nog een versiering in de Beef Wellington maken. Strooi lekker wat grof zeezout op het bladerdeeg en zet het in de oven. Bak tot het vlees ongeveer 42 graden is. Daarna oven op stand Francis en de vleesthermometer op 52 graden. Daarna de beef nog 10 min laten rusten.